FODMAP
Magas Fodmap tartalmú ételek:
Zöldségek: Spárga, articsóka, cékla, káposzta, karfiol, fokhagyma, póréhagyma, gomba, okra, hagyma, kukorica
Gyümölcsök: Alma, sárgabarack, avokádó, fekete szeder, cseresznye, szilva, nektarin, őszibarack, körte, datolyaszilva, ribizli, mangó, görögdinnye, aszalt gyümölcsök és gyümölcslevek
Tejtermékek: tej (tehén, kecske, juh), tejföl, kemény sajt, krémsajtok, joghurt, főzőtejszín, tejpor.
Gabonák: búza (beleértve a búzalisztet is), rozs, árpa
Hüvelyesek: bab, lencse, csicseriborsó, sárgaborsó, szójabab
Magvak: mandula, kesudió, pisztácia, török mogyoró
Édesítőszerek: méz, xilit, agave, szorbitol, kukoricaszirup.
Alacsony FODMAP tartalmú ételek:
Gyümölcsök: Banán, Kékáfonya, Sárgadinnye, Mandarin, Szőlő, Kiwi, Citromlé, Narancs, Grapefruit (max. fél), Passio gyümölcs, Ananász, Málna, Rebarbara, Eper, Szárított banán, Kókusztej, Kókuszreszelék. ( A diétában limitáld a gyümölcsöt napi egy étkezésre, fogyassz érett gyümölcsöt, ami kevesebb fruktózt tartalmaz!
Zöldségek: Padlizsán, Alfalfa, Babcsíra, Zöldbab, Kínai kel, Brokkoli, Kelbimbó, Zellergyökér, Chicory levél, Cukkini, Uborka, Endívia levél, Édeskömény, Gyömbér, Póréhagyma, Saláta-levelek, Sárgarépa, Fehérrépa, Burgonya, Retek , Sütőtök, Spenót, Squash, Paradicsom, Karalábé, Vízi gesztenye, Nori levél, Avokádó (napi fél db. engedélyezett)
Tejtermékek: Laktóz mentes tejtermékek, Érett sajtok (Feta, Ementáli, stb.)
Gabona: Köles, quinoa, Amaránt, Gluténmentes kenyerek és reggelizőpelyhek, Kukoricapehely, Quinoa pehely, Zabpehely (limitáld napi fél adagra), Puffasztott rizs, Glutén mentes tészta, Kukorica dara, Rizs
Magvak Makadámia, Amerikai mogyoró, Mogyoróvaj, Dió, Fenyőmag, Chia mag, Tökmag, Szezám mag, Napraforgó mag (a diétában limitáld napi max 2 evőkanálra a magvak fogyasztását)
Édesítőszerek: Rizs szirup, Stevia, Eritrit
A diéta lényege
A FODMAP diéta lényege, hogy kerüljük el a magas értékkel rendelkező alapanyagokat. Egy 6 hetes periódusban teljesen hagyjuk el az alább felsorolt alapanyagokat, és lehetőleg szakember által összeállított étrendet fogyasszunk. A hatodik hét eltelte után 1-1 magas fodmap értékű ételt is beiktathatunk, így kiderül, mennyire vagyunk érzékenyek és mik azok az alapanyagok melyektől nem kell teljesen tartózkodnunk. A legjobb eredmények elérése érdekében alacsony értékkel rendelkező ételekből 3-4 óránként érdemes fogyasztani. A FODMAP diéta nem alakbarát céllal jött létre, és a fogyasztható alapanyagok között több olyan is szerepel, amely hizlal, illetve néhány a clean eatingben kedvelt alapanyag pedig magas értékkel rendelkezik. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezek egészségtelenek lennének, csupán az arra érzékenyeknek kell óvatosan bánniuk a fogyasztásukkal.